15 Ekim 2016 Cumartesi

Psikoterapi Nedir ve Ne Değildir?

Psikoterapi bir kişinin, çiftin, ailenin veya grubun ruhsal sebeplerden kaynaklanan şikayetleri olduğunda gerekli olan yardım türüdür.

Psikolojik sorunların iyileştirilmesi ve etkilerinin hafifleştirilmesi amacıyla yapılır. Bilimsel olarak doğrulanmış ve etkisi kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir.

Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi ortamı kişinin kendisini tanıması, duygu ve düşünceleriyle şekillenen yaşadıklarını anlamlandırması ve sorunlarının çözümlerine ulaşabilmesinde gerekli zeminin oluşturulmaya çalışıldığı bir ortaklıktır.

Psikoterapi hak vermek, rahatlatmak, neşelendirmek, onaylamak amacıyla yapılan bir sohbet, beraberce üzülmek ya da kişinin üretemediği çözümü doğrudan bulup, ona empoze etmek değildir. Bütün bunlarla birlikte psikoterapinin danışmanlık, koçluk, aile dizimi gibi popüler uygulamalardan farklı olduğunu da belirtmek gerekir.

Psikoterapi Nedir?


Psikoterapi uygulamaları ilgili konuda terapi eğitimi almış terapistler tarafından uygulanabilen, planlı ve kontrollü bir tedavi süreci olarak tanımlanır. Psikoterapi süreci psikolojik sorunların çözümü, olumusuz etkilerinin ortadan kaldırılması, davranış ve tutum değişikliğinin sağlanması, bireysel farkındalık kazanılması, gelişim ve olgunlaşma gibi hedefler içerebilmektedir. Bu hedefler ise çoğunlukla birden fazla terapi seansını gerektirir. Tek seans etkilidir ancak nadiren kalıcı etkiler sağlar.

Psikoterapi seanslarında kişiye ve şikayetlerine uygun olarak seçilen tekniklere bağlı olarak bazı psiko-eğitim çalışmaları ve uygulamaları yapılabileceği gibi, terapist tarafından sürece katkısı olacağı düşünülen okuma, izleme, yazma gibi ektinlikleri içeren ev ödevleri de verilebilmektedir.
  
Özgün Ergin
Uzman Psikolog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder